E
Inframodel 4 - käyttöohjeet ja muuta
mennessä buildingSMART Finland | huhti 1, 2019

Hiiohoi, aprillipäivän kunniaksi standardeja horisontissa!

Viimeisen vuoden ajan ohjelmistotalot ovat yhdessä bSF-standardointiryhmän kanssa tehneet tiivistä yhteistyötä ja jalkauttaneet Inframodel 4 -formaatin tukea ohjelmistoihinsa. Useissa työpajoissa sekä sovituissa pienryhmissä on testattu ja dokumentoitu ohjelmistojen kyvykkyyttä tuottaa standardia aineistoa sekä lukea sitä sisään. Samalla on kirjoitettu Inframodel 4-käyttöohjetta, jota täydennetty samanaikaisesti testausten sekä saatujen palautteiden perusteella.

Erilaisia käyttötapauksia ja niihin liittyviä IM4-osamalleja dokumentoitiin lähes kolmekymmentä. Käyttötapauksissa on dokumentoitu formaatin kirjoittaminen yhdellä ohjelmistolla ja lukeminen toiseen ohjelmistoon tai sovellukseen, eli ns. ristiintestaus. Jokaisen käyttötapauksen perustestaus ja dokumentointi suoritettiin ensin kolmella pilvipalvelupohjaisella tarkistusohjelmistolla; BimOne Checker, Infrakit sekä Inframodelanalyzer. Tämän jälkeen sisäänluku testattiin vähintään yhdellä hyödyntävällä ohjelmalla.

Inframodel 4 -skeeman mukaista aineistoa on kirjoitettu ja luettu seuraavista ohjelmistoista:

  • 3D-Win (kirjoitus ja luku)
  • Novapoint (kirjoitus ja luku)
  • Tekla Civil (kirjoitus ja luku)
  • AutoCad Civil 3D, Fiksu (kirjoitus ja luku)
  • YTCAD (kirjoitus ja luku)
  • LandNova (luku)

 

Oheisista linkeistä pääsee tutustumaan testauksen yhteenvetoon ns. heatmappiin, käyttötapausraportteihin (tulossa pian), IM4-muotoisiin osamallitiedostoihin, testausdokumentaatioon sekä IM4-käyttöohjeeseen.

Linkki osamalleihin

Linkki HeatMappiin

Linkki käyttöohjeisiin

Linkki käyttötapausraportteihin

Tässä julkaistut aineistot ovat tämänhetkinen tilanne. Sen mukaisesti on tässä uutisessa sekä bSF:n sivuilla julkaistu Inframodel4-tuen tilannekartta.

 

Vielä on ohjelmistoja sekä palveluita, joilla IM4-muotoista aineistoa ei ole testattu ja dokumentoitu. Inframodel-tuen tilannetta päivitetään sitä mukaa, kun testaus etenee ja aineistoa saadaan julkaisukuntoon. Jos tilannekartta tarvitsee osaltanne päivitystä, olkaa rohkeasti yhteydessä buildingSMART Finlandin Infran standardointiryhmään, niin saamme tilanteen Inframodel4:ää tukevista ohjelmistoista pidettyä ajantasaisena.

 

 

 

 

Lisätietoja:

BuildingSMART Finland: https://buildingsmart.fi/infrabim/inframodel/

Juha Liukas, Sitowise (etunimi.sukunimi@sitowise.com)

Jari Kainuvaara, Novatron (etunimi.sukunimi@novatron.fi)

Tuomo Palomaa, Ramboll (etunimi.sukunimi@ramboll.fi)

 

sisään Uutiset
# fi
E
YTV-päivitys käynnistyy
mennessä buildingSMART Finland | maalis 29, 2019