Inframodel-tiedonsiirtoformaatti

Kansainväliseen LandXML-standardiin perustuva Inframodel on avoin menetelmä infratietojen siirtoon. Inframodel-formaatin tarkoituksena on toimia laajasti koko infra-alalla – niin suunnitteluohjelmissa kuin mittaus- ja koneohjaussovelluksissa.

Viimeisin versio Inframodel 4 on julkaistu vuonna 2016 ja toteutukset ohjelmistoihin käynnistyvät. Tavoitteena on saada Inframodel 4 käyttöön vuoden 2017 aikana. Nyt käytössä oleva versio on vuonna 2013 julkaistu ja vuonna 2014 yleiseen käyttöön otettu Inframodel 3.

Viimeisin dokumentaatio – Inframodel 4:

Aikaisempien versioiden dokumentaatiot:


Palaute ja kysymykset

comment-bubbleVoit antaa Inframodel-palautetta tai esittää kysymyksiä alla olevalla lomakkeella. Nimi/nimimerkki ja sähköpostiosoite ovat pakollisia tietoja (emme julkaise osoitetta). Kommenttisi tulee näkyville hyväksynnän jälkeen, jos olet kommentoimassa ensimmäistä kertaa.

Kommentit

8 Kommentit

 1. Laura Lahtinen

  Onko Inframodel- käyttöönotto-ohje versio 1.0:sta tulossa uutta versiota lähiaikoina ? Inframodel 4:ään liittyen

  Vastaa
  • Juha Liukas

   Hei,
   Ei ole vielä ollut työsuunnitelmassa, mutta otetaan mukaan heti ensi vuoden tehtäviin. Käyttöönottosuunnitelma pitää laatia samaan aikaan testausten kanssa.

   t. Juha

   Vastaa
 2. Juha Liukas

  Hei,

  Inframodel4:n esitystä on nyt täydennetty pilaristabilointiesimerkillä. Lisäksi päällysrakennekohdassa esimerkki korjattu (Jakava kerros).

  Juha

  Vastaa
 3. Anna Elf

  Hei,
  IM3-ohjeen mukaisesti geometriatiedossa tien mittalinjan InfraBIM-koodi tulee aina olla 101 ja muut geometrialinjat nimetään InfraBIM-luokituksen mukaisesti.

  Tarkoitetaanko InfraBIM-luokituksella InfraBIM-nimikkeistöä?

  InfraBIM-nimikkeistön taiteviivakuvissa (liite 1 4/8) on tien keskilinjan koodiksi annettu 121 (vain geometria-aineisto, mittalinja).

  Kumpaa koodia mittalinjasta käytetään 101 ja 121?

  Koodataanko muut geometrialinjat nimikkeistön mukaisesti, esim reunakivilinja = 130, päällysteen reunalinja = 122 jne. Kaiteelle ei ohjeessa ole koodia, sovelletaanko tielaitoskoodistoa ja kaidelinja = 220??

  Vastaa
  • Juha liukas

   Hei,

   InfraBIM-luokituksella tarkoitetaan InfraBIM-nimikkeistöä.

   InfraBIM-nimikkeistöstä tulee elokuussa lausunnolle uusi versio, jossa on korjauksia sekä täydennyksiä mm. katu- ja vesiväylärakenteisiin. Nimikkeistössä on myös täydennetty maaperämallin pintojen sekä geometrialinjojen koodeja. Täydennykset kysymiesi geometrialinjojen koodeihin:
   101 Mittalinja (tie/katu/vesiväylä)
   102 Ajoradan mittalinja (moniajorataiset)
   103 Tsv-linja (*
   111 Pituusmittausraide
   115 Väylälinja haraustasossa, vesiväylän mittalinja
   116 Väylälinjan jatke
   117 Väylän reunalinja haraustasossa
   (121 Keskilinja)
   122 Päällysteen reuna
   130 Reunakivilinja
   131 Reunakivilinja
   220 Kaide yleensä
   292 Maaliviiva
    
   (* Tsv on yleensä ajoradan mittalinjan kohdalla. Jos se ei ole mittalinjan kohdalla esim. perusparannuskohteissa muussa kohdassa, on esitettävä omana viivana.

   Vastaa
 4. Kimmo Laatunen

  Olisiko mahdollista saada vastauksia seuraaviin kysymyksiin.

  Mitä eroa on tällä keskustelupalstalla ja http://foorumi.inframodel.fi/?
  Mistä löydän parhaiten tiedon missä mennään tiedonsiirtoformaatin kehityksessä Suomessa ja maailmalla?
  Miksi kannattaa olla mukana tiedonsiirtoformaatin kehittämisessä?
  Miten käytännössä pääsen mukaan kehittämiseen?

  Vastaa
  • Juha liukas

   Kiitos hyvistä kysymyksistä.
   Tähän keskustelupalstaan pyritään jatkossa keskittämään kaikki loppukäyttäjiä (suunnittelijat, tilaajat, rakentajat, sovelluskehittäjät jne.) koskevat asiat. Jälkimmäinen keskustelupalsta toimii toistaiseksi Inframodelin kehitysryhmän käytössä (ehkä hieman teknisimmissä ja yksityiskohtaisemmissa asioissa).

   Toiseen kysymykseen sanoisin, että tällä hetkellä parhaiten olemalla aktiivisesti bSF:n toiminnassa mukana. Erilaiset tiedonsiirtoformaatit- ja rajapinnat kuuluvat Juha Hyvärisen vetämän standardointiryhmän osaamisalueeseen. Käytännössä Inframodel-ryhmä muodostaa standardointiryhmän ytimen. Pyrimme jatkossa myös aktiivisemmin antamaan tilannekatsauksia InfraBIM-sivuilla sekä tiedottamaan kokouksista ja työpajoista.

   Kehityksessä kannattaa olla mukana, koska siten pääsee vaikuttamaan niin kansalliseen kuin kansainväliseen kehitykseen. Kysymys on ensisijaisesti erilaisten infrakohteiden tietosisällöstä ja ominaisuuksista sekä prosesseista, joissa tietoja hyödynnetään. Paras asiantuntija on tiedon loppukäyttäjä. Kaikki ovat tervetulleita toimintaan mukaan !

   Jos haluat standardointiryhmän toimintaan mukaan ota yhteyttä: juha.hyvarinen(at)vtt.fi tai juha.liukas(at).sito.fi

   Vastaa
 5. Juha liukas

  Hei,

  InfraBIM-sivujen Inframodel-osaan avataan ensimmäisenä keskustelupalsta. Tänne on tervetulleita kaikki kysymykset, kommentit ja paulautteet liittyen Inframodelin sisältöön ja käyttöön. Tavoitteena on saamme ne keskitetysti kaikkien nähtäville ja vastattaviksikin.

  Päävastuu kysymysten ja palautteen käsittelystä on bSF Infran Inframodel-ryhmällä.

  Rohkeasti kysymään ja kommentoimaan !
  Inframodel-ryhmän puolesta
  Juha Liukas

  Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share This