E
Kansainvälinen tietomallistandardointi tulee - "pienestä" BIMistä isoon tornadoon?
mennessä buildingSMART Finland | touko 16, 2019

EU BIM Task Group – EU-valtioiden julkishallinnon organisaatioiden yhteistyöryhmä www.eubim.eu – on todennut avoimen tietomallintamisen, Open BIMin, säästöpotentiaalin olevan valtava koko Euroopan rakennusteollisuuden osalta. Raportit* ennustavat, että BIMin käyttöönotto toisi 15–25%: n säästöt globaaliin inframarkkinoihin vuoteen 2025 mennessä. Euroopan rakennusmarkkinoiden 1,3 triljoonan euron volyymissa jo 10 % säästö BIMin käyttöönotossa tarkoittaisi 130 miljardin euron säästöä.** Suomessa toteutettu Rasti -hanke arvioi vuosittaisiksi Suomen rakennusalan tiedonhallinnan hukaksi 300 miljoonaa euroa ja tuottavuuspotentiaaliksi 12-20% koko rakentamisen volyymiksi seuraavien 10 vuoden aikana.*** Nämä ovat isoja lukuja ja toteutuvat vain koko rakennusalan yhteisten systemaattisten panostusten kautta. Tässä vaiheessa investointeja tarvitaan standardointityöhön sekä järjestelmiin, jotka mahdollistavat avoimen tiedonsiirron ja data-analytiikan.

Kun BIMin ensiaskelia otetaan, aloitetaan yleensä ”Pienestä tai suljetusta” BIMistä. ”Pieni ja suljettu” BIM tarkoittaa yrityskohtaisia standardeja, yhden osa-alueen, esimerkiksi suunnittelun, läpivientiä ja yhtä käyttäjäryhmää. Täydet hyödyt saavutetaan vasta, kun aletaan tavoitella ”Isoa ja avointa” BIMiä, jossa toimitaan kansainvälisten standardien mukaan, puhutaan koko elinkaaren kattavasta prosessista ja otetaan mukaan kaikki osapuolet. ”Iso ja avoin” BIM vaatii vision, paljon systemaattista sitoutumista ja työtä sekä pitkäjänteisyyttä. Matka kohti ”Isoa ja avointa” BIMiä sisältää monta askelta ja kestää useita vuosia (kuva 1). BIM-kuutiossa Suomi on ottanut ensimmäiset askeleet ja sijoitumme kuution keskivaiheille.

Kuva 1. ”Pienestä” BIMistä kohti ”Isoa” BIMiä (lähde: BuildingSMART International)

”Ison ja avoimen” BIMin mahdollistava kansainvälinen standardointi etenee nyt voimakkaasti. Viikolla 13/(2019) Düsseldorfissa Saksassa pidettiin BuildingSMART Internationalin Standards Summit (www.buildingsmart.org), joka keräsi paikalle 500 kansainvälisistä tietomallistandardeista kiinnostunutta. Infrapuolella kansainvälinen yhteisö on toiminut aktiivisesti useamman vuoden IFC–infran laajennusosien parissa ja jo vuonna 2017 julkaistiin ensimmäinen infran laajennusosa, alignment, IFC standardiin. Düsseldorfissa kuultiin uusimmat kuulumiset käynnissä olevista infraprojekteista Road, Rail, Common Schema, Ports&Waterways ja Bridge. Uutena projektina on starttaamassa Tunnel. Jos Düsseldorf jäi välistä kannattaa seuraava Summit 29.10.-1.11.2019 Pekingissä laittaa jo kalenteriin ja opetella tärkein: ”Huānyíng nín!” – tervetuloa kiinaksi!

Kun kansainvälinen standardointi etenee, niin miten Suomessa työtä tulisi jatkaa? Suomessa tehty systemaattinen infran standardointityö (Inframodel, YIV) ei ole jäänyt huomaamatta kansainvälisillä areenoilla. Suomalaiset asiantuntijat ja organisaatiot ovat tiiviisti mukana niin Infra Roomin, kuin Rail Roomin toiminnassa (Roomit ovat BuildingSMART Internationalin kaikille avoimia kehitysyksiköitä). Suomen standardointimäärityksistä tutut kuvat näkyvät mm.: IFC Roadin raporteissa. Voimme olla ylpeitä tekemisistämme, mutta emme voi jäädä laakereilla lepäämään. Pitkäjänteinen kansallinen standardointimme saa uutta voimaa, kun digitalisaatio on nostanut päätään yhteiskunnan isona ajurina ja kansainvälinen standardointi on saanut isommat joukot kiinnostumaan aiheesta. Kuvan 2 mukaisesti keilarata alkaa kääntyä alustavaksi tornadoksi.

Kuva 2. Infra BIMin käyttöönoton tila Suomessa (lähde BuildingSMART Finland)

Mitä tulevaisuus tuo sitten tullessaan? Vahva usko on, että BIM-tornado tulee. Hyödyt löytyvät yhä helpommin uusissa projekteissa, kun teknologia ja osaaminen vääjäämättä kehittyvät. Kehityksessä kannattaa olla nyt valppaana.

Jos sinä tai organisaatiosi ovat kiinnostuneita suomalaisesta tai kansainvälisestä toiminnasta, niin ota asia puheeksi vaikkapa meidän kanssamme ja tule buildingSMARTin toimintaan mukaan. Kansainväliset standardit ovat tulleet jäädäkseen ja ne eivät edes pure.

Blogin kirjoittajina:
Tiina Perttula, johtaja, InfraBIM, Ramboll Finland Oy – bSI Infra Roomin puheenjohtaja
Tarmo Savolainen, johtava asiantuntija, InfraBIM, Väylä – bSI Infra ja Rail Roomien project steering committeen jäsen

Lähteet:
* BCG, Digital in Engineering and Construction, 2016; McKinsey, Construction Productivity, 2017
** FIEC, Annual Report, 2017
*** www.rastiprojekti.com

sisään Uutiset
# fi
E
IFC Road Expert Panel - webinaari 31.5.2019
mennessä buildingSMART Finland | touko 9, 2019