E
Inframodel 3 -tiedonsiirtoformaatti otetaan yleiseen käyttöön
mennessä Juha Salmi | huhti 29, 2014

Inframodel on suomalaisten kehittämä, kansainväliseen LandXML-standardiin perustuva avoin formaatti infratietojen siirtoon. Liikennevirasto edellyttää Inframodel 3 (IM3) –tiedonsiirtoformaatin käyttöä kaikissa 1.5.2014 lähtien alkavissa kohteissaan. Myös suurten kaupunkien tavoitteena on ottaa Inframodel 3 käyttöön tämän vuoden aikana.

inframodel-coverRYM Oy:n PRE-ohjelman InfraFINBIM-työpaketissa on luotu Inframodelin uusimmalle versiolle yhtenäinen sisältö ja tehty ohjeet lähtötietojen sekä suunnittelu- ja toteutusmallien tiedonsiirtoa varten. Sitä on myös testattu ja pilotoitu käytännön kohteissa. Samalla on valmisteltu infra-alan yleisiä mallinnusvaatimuksia ja –ohjeita, sekä laajennettu infra‐alan nimikkeistöä tietomallinnusta tukevaksi.

– Liikennevirasto edellyttää IM3-formaatin käyttämistä kaikissa suunnittelu- ja toteutushankkeissa. Lähtökohtaisesti tämä vaatimus koskee tilaajalle luovutettavaa aineistoa. Näin varmistetaan, että tieto on ohjelmistoriippumattomassa avoimessa muodossa kaikkien hankkeen jatkosuunnitteluun ja rakentamiseen osallistuvien käytössä, sanoo tietomallintamisen kehityspäällikkö Tiina Perttula Liikennevirastosta.

– Inframodel3-formaatti otetaan tänä vuonna systemaattisesti käyttöön infra-alalla. Sitä hyödynnetään jo monissa markkinoilla olevissa suunnitteluohjelmissa sekä mittaus-, koneohjaus- ja tarkastussovelluksissa. Ratkaisevaa on suurten julkisten tilaajien vaatimus sen käyttöönotosta, toteaa IM3-käyttöönottohanketta johtanut Juha Liukas SITO Oy:stä.

Liukas korostaa jatkuvan kehittämisen tarvetta, koska mallintamisen valmiudet ja menetelmät muuttuvat nopeasti. Inframodel-formaatin seuraavista versioista onkin jo tehty alustavia määrittelyjä. Tavoitteena on julkaista tiettyjä lisäominaisuuksia sisältävän 3.1-version määrittely tänä vuonna. Ylläpito ja kehitystyö jatkuu buildingSMART Infra-toimilaryhmän puitteissa.

LISÄTIETOJA:

Tiina Perttula, Liikennevirasto, tiina.perttula@liikennevirasto.fi, puh. 040 517 6789
Juha Liukas, Sito Oy, juha.liukas@sito.fi, puh. 040 725 8103

Liikennevirasto edistää inframallintamisen käyttöönottoa

Infra-ala tehostaa tietomallien käyttöä

 

E
Tuotemallintaminen tulee myös infran ylläpitoon
mennessä Manu Marttinen | huhti 27, 2014