Yleiset inframallivaatimukset

Rakennustietosäätiön erityispäätoimikunta buildingSMART Finland (bSF) on julkaissut 5.5.2015 Yleiset inframallivaatimukset 2015 ohjeiden Osat 1-7 ja 11.2.2016 Osat 8-12.

Tarve vaatimuksille on syntynyt suurimpien infratilaajien tavoitteesta siirtyä tietomallintamisen käyttöön. Tilaajilla ja palvelujen tarjoajilla on oltava yhteinen näkemys siitä, mitä ja miten mallinnetaan hankkeiden eri vaiheissa. Inframallivaatimukset on tarkoitettu käytettäväksi hankintojen yleisinä teknisinä viiteasiakirjoina ja inframallintamisen ohjeina. Tällä sivulla julkaistaan aina uusimmat hyväksytyt osat YIV-ohjeesta. Viittaus sivulle säilyy samana http://buildingsmart.fi/yiv/.

Kaikki julkaistut ohjeluonnokset ovat olleet lausunnolla infra-alan toimijoilla.

Yleiset inframallivaatimukset 2015, luettelo käyttöön hyväksytyistä ohjeista

 1. Tietomallipohjainen hanke
 2. Yleiset mallinnusvaatimukset
 3. Lähtötiedot, Liite1, Liite 2
 4. Inframalli ja mallinnus hankkeen eri suunnitteluvaiheissa
 5. Rakennemallit; 5.1 Maa-, pohja- ja kalliorakenteet, päällys- ja pintarakenteet, 5.2 Maarakennustöiden toteutusmallin (koneohjausmalli) laadintaohje, 5.3 Maarakennustöiden toteumamallin laadintaohje, 5.3 Liite 1
 6. Rakennemallit; 6.1 Järjestelmät
 7. Rakennemallit; 7.1 Rakennustekniset rakennusosat
 8. Inframallin laadunvarmistus
 9. Määrälaskenta, kustannusarviot
 10. Havainnollistaminen
 11. Infran hallinta; 11.1 Inframallinnus päällysteiden korjaamisessa
 12. Inframallin hyödyntäminen suunnittelun eri vaiheissa ja rakentamisessa; 12.1 Maarakentamisen mallipohjainen laadunvarmistusmenetelmä

Aikaisemmat versiot

 1. YIV 2014 luonnoksia (PRE/InfraFINBIM hankkeen tulokset)

Kommentit

6 Kommentit

 1. Joel Hiltunen

  Hei,

  Koska ohjeen 12.1 (”Maarakentamisen mallipohjainen laadunvarmistusmenetelmä”) lopullinen versio julkaistaan virallisesti? Tällä hetkellä teksti on luonnosvaiheessa.

  Vastaa
  • Petri Kuusela

   Sisällöltään tuo on lopullinen versio. Varmistin asian ohjeen kirjoittajalta Mika Jaakkolalta. Lopullisesta versiosta on poistettu luonnokseen viittaavat tekstit ja vesileimat. Nyt ei vain löydy bSF:stä henkilöä, joka tuon päivityksen tekisi.

   Vastaa
 2. Anna Elf

  Hei, Lähtötiedot -ohje on ilmeisesti tulkinnanvarainen siitä, mitä luovutettavaan aineistoon (eli valmiiseen lähtötietomalliin) kuuluu. Erityisesti Raaka-aine- ja lähtötieto/lähtötietomalli-kansioiden sisältö kaipaa tarkentamista. Miten on tarkoitus käsitellä 2D-aineistoja, pdf:iä tai esim. kairaustietoja? Ovatko ne raaka-ainetta vai lähtötietoa?

  Voidaanko sanoa, että jokin tapa olisi jo muodostunut yleiseksi käytännöksi ja sitä voitaisiin näin noudattaa??

  Vastaa
 3. Harri Mäkelä

  YIV Osien 8-12 julkaisuaikatauluna on käsitellä täydennettävänä olleet osat syyskuun 2015 aikana ja hyväksyä käyttöön johtoryhmän toimesta lokakuun alkupuolella. Palautetta osiin 9 ja 11.1 saa antaa vielä 10.9.2015 asti sähköpostitse Harri Mäkelälle.

  Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share This